čtvrtek 1. ledna 2015

Rakousko 2013 - je čas..

Když jsem si tento blog zakládal, měl jsem v plánu sem psát své cestovatelské zážitky především z léta, protože přes léto cestuju nejvíc. Léto toho roku, ve kterém jsem blog zakládal, bylo ve znamení Rakouska a jeho okolí. Ještě v červnu jsem se těšil, že jakmile se z nějakého výletu vrátím domů, tak o něm napíšu článek a za pár let budu nostalgicky vzpomínat na něco, co bude v tu chvíli minulostí. Abych si mohl při dlouhých zimních večerech připomenout horké léto a skvělé zážitky z cest po zemi, která chytne a nepustí.

Regionální vlak ve Vídni; pravděpodobně něco na Bratislavu
    Jednoho takového dlouhého zimního večera jsem si toto letní cestování vzpomněl. Na koupání se v Bodensee, cestu chorvatským lehátkem, projížďky railjetem jen tak,.. a vzpomněl jsem si i na to, že jsem o tom kdysi chtěl takto psát. Tak jsem si řekl, že zapátrám ve vzpomínkách a budu o tom psát teď, po roce a půl od zatím nejlepšího léta, které jsem zažil. Tyto okamžiky svobodného cestování bez omezení po celém Rakousku už se nikdy nevrátí, v roce 2014 bylo zavedeno omezení platnosti jízdenky, na kterou jsem cestoval, pro noční vlaky, takže vyjet v pět odpoledne z Hranic a ve dvanáct hodin druhého dne se koupat v Bodensee... to už se jen tak opakovat nebude.

Regio Villach - Lienz ve stanici Villach Hbf
    Můj kamarád David má něco, co bych nazýval pokladem. Sešit, kde má zaznamenané veškeré větší výlety, které kdy absolvoval. Má v něm vylepené jízdenky, staniční razítka a krátké povídání o tom jak se mu výlet líbil a jaký byl. Já si kvůli tomu založil tento blog, ale dlouho mi to nevydrželo. A to mě štve, Přitom jezdím pořád někam, bylo by tu co psát.. ale mně se nechce. S příchodem nového roku jsem si řekl, že je škoda si ty vzpomínky nechávat uležet v hlavě a za pár let na tyto výlety zapomenout úplně.

výhled na Alpy z nábřeží Zikmunda Habsburského v Innsbrucku 
    Tak jsem si dal závazek, že letos začnu psát. Jak výlety, které jsem už absolvoval, tak výlety, které mě teprve čekají. A jako první výlet, na které budu vzpomínat, jsem si vybral letní prázdniny roku 2013. Je to spíš soubor výletů a cest, které by stálo za to zmínit a napsat o nich pár odstavců, abych pak měl co číst a mohl vzpomínat, jaká byla má první jízda vlakem dál, než do Vídně. Tak hurá do psaní... :-)

večerní Vídeň